Trolldom, häxor och magi

 

Medeltidens häxor blev förföljda, men nutidens häxor har det lättare. Har till och med blivit rätt trendigt att vara häxa. Wiccarörelsen är den som utvecklats mest och nu räknar man med att det finns runt 10 000 häxor i Sverige. Så man behöver inte känna sig ensam. Många arbetar i grupper tillsammans eller har åtminstone gemensamma möten vid exempelvis fullmåne och/eller de olika sabbaterna. Andra, som jag, arbetar som solitär häxa utan att ingå i en coven. Utomlands räknas wicca och häxa i en grupp, men här i Sverige räknar sig wiccanerna som de med längsta traditionen. Själv ser jag det mer som utomlands – vi jobbar ju alla lite olika.

Magi, Häxa, Medeltiden, Trolldom

Utomhus ritualer finns det många, för praktisk magi bygger på naturen och utövas vid sjöar, i skogar och på berg. I Sverige och de andra nordiska länderna med snö och is finns naturligtvis andra naturkrafter än i soliga, heta länder. Här följer vi den fornnordiska traditionen. Våra ugglor sades bringa visdom och ge framtidskraft.

De skandinaviska, magiska göromålen utövades då som nu mest av kvinnor, även om det verkar dyka upp allt mer män i häxornas och magins värld. Till och med guden Oden sägs ha fått sina trolldomskrafter från gudinnan Freja, den mest vördade av alla nordiska gudinnor.

Häxa, Kvinna, Ung, Skönhet, Fantasi

Att vara förbunden med naturen är gemensamt mellan alla olika sorters troll och häxor – den naturliga omgivningen är magins hjärta, den natur som finns där du bor och runt ditt hem. Hemtraktens växtlighet kommer alltid att spela en stor roll. I forntid använde man sig av grundläggande magi för att skapa gott i vardagslivet.

Vi behöver alltså inte krångla till det vid våra ritualer. För rökelsen kan vi ta örter och vilda växter från vår omgivning. Tända levande ljus och säga våra spell valfritt ute eller inne. Vi kan brygga magiskt te av till exempel timjan och salvia – då får vi rening och beskydd från salvian och timjan är en magisk ört för hälsa och mod. Och vår älskade svenska dill sägs hela kroppen,  få upp sjuka på benen och ta bort det “onda ögat”. Inte illa alls.

Häxa, Magi, Halloween, Trolldom, Skräck

Med trolldom och magi från Laura