Gammal keltisk höstdagjämning

Svamp, Flugsvampar, Mossa, Höst, Svamp

Alban Elued betyder “ljus på vatten” för nu rör sig solen bort över vattnet och världen ligger i tätnande mörker. Sädeskärvar, frukter och grönsaker fördelas bland folket för att fira skörden och jakten som gett tillräckligt med mat för den kalla årstiden. Det keltiska firandet var rätt lika våra fornnordiska höstdagjämningar.

Man skulle fira skördar och jakt plus de Gudar man ansåg härska över årets växlingar. Symboler som man använder vid höstdagjämningens festligheter är till exempel gula, koppar/guldfärgade och orange löv, bär, nötter, äpplen och andra frukter. Då som nu kunde man ha med sig en talisman som runan Jera för skörden. Den här runan är den hedniska versionen av bibelns “Som man sår får man skörda”.  Wunjo, glädjens runa används också gärna som talisman.

Genom att fira årstidernas växlingar med ritualer, deltar vi aktivt i livets ständigt återkommande cykel och känner en större samhörighet med naturen och vår omvärld – även med det andliga och gudomliga. Hur vi firar de olika årshögtiderna skiljer sig rätt mycket åt, så själva ritualerna kan variera mycket. Om i grupp eller för oss själva bestämmer vi hur vi vill ha det.

Träd, Parkera, Höst, Falla, Lövverk

Höstens alla dofter och färger är bara det magi som gläder oss. Jag tycker om ritualer för vänskap och trygghet för de kommande månaderna – dessutom förlåta mig själv för de misstag jag gjort och försona eventuell osämja och gräl. Precis som vid fullmånen, när man släpper allt man inte vill “bära på” – stenen som är kastad får man inte tillbaka. Ordet som är sagt, det är sagt och vägen går bara framåt. Med andra ord, det som är gjort kan vi inte ändra.

Som alltid använder jag eldmagi, om med en stor eld ute eller många levande ljus inne. För mig känns det alltid som om elden kunde tala, att följa lågorna kan ge svar på många frågor. Kommande höstdagjämning kommer jag att vara online och förberedd med kristallkulan när skymningen kommer, en eld utanför fönstret, tre levande ljus runt kulan och flera kärl med rökelse, bland annat med gråbo för klarseendet och andligheten. Myskgräs finns då också i rökelsen plus enbär och barr för bra energier.

Äpplen, Löv, Falla, Fortfarande Liv

Med höstens ljus och massor av kärlek från Laura