Slut ögonen. Ta ett djupt andetag. Notera att när dina lungor fylls med luft så expanderar trycket i magen och bröstet. Släpp sakta ut andetaget. Notera vad du upplever i magen, i ditt bröst, i axlarna, i nacken. Notera upplevelsen av att andas ut. Andas in. Andas ut. Notera att du släpper taget och fortsätt att andas in och ut i egen takt. Notera skiftningarna i känsla i mage, bröst, axlar och nacke. Notera hur du för varje andetag sjunker djupare ner i sängen. Känn hur spänningen lättar. Känn hur tyngden av din kropp skapar avtryck i madrassen. Var i upplevelsen att släppa taget och bli mer och mer avslappnad.Fortsätt att andas på det sättet så länge som det känns behagligt och avslappnande. Zzzzzz.
Dagsljuset påverkar kroppsklockan. Så vill du somna lättare eller tidigare på kvällen, försök att få mycket dagsljus före lunch. Kroppsklockan mår allra bäst av regelbundenhet. Genom att gå och lägga sig – eller främst stiga upp – samma tid varje dag så hjälper du klockan i din kropp. För att sova riktigt bra, ska du inte sova mer än 6 – 9 timmar. Uppskatta hur länge du behöver sova för att må tillräckligt bra. Tänk på att koffein och alkohol stör sömnen, så pröva att vara utan några veckor. Se om det ger effekt tillsammans med andra ansträngningar. Är du spänd, uppvarvad eller stressad är det svårt att somna. Lär dig avslappningsövningar och andningsövningar.
Har du sovit längre en natt eller tagit en tupplur, så är det svårare att somna nästa natt. För att komma tillrätta med detta kan du sova lite kortare varje dag i en vecka. Då kommer din fysiska sömndrift att vara starkare och du kommer att sova djupare. Förläng sömntiden allt eftersom. Aktivitet och lågintensiv motion bidrar till god sömn. Kanske ett yogapass med lugnande övningar på kvällen? Ett svalt, mörkt och tyst sovrum brukar hjälpa. Om du har problem med sömnen… ring mig gärna. Jag kämpade själv länge med sömnen och har några tips på lager.
Bamsekramar och god natt från LAURA